Ózonnal a penész ellen?

Igen!

Az ózon 50-szer hatékonyabb és 3000-szer gyorsabban ható fertőtlenítő, mint például a klór.

Az ózonos tisztítás vegyszer nélkül történik, teljesen környezetbarát. Nincs olyan kórokozó, mely ellen tud állni erejének. Gáz halmazállapotának köszönhetően a kezelni kívánt terület minden pontjába eljut. Behatol az elérhetetlen sarkokhoz, felületekhez és átjárja még a szőnyeg, matrac, kanapé szövetét is. Hatékony és komplex megoldás a levegőben és a felületeken megtapadó vírusok, baktériumok, penészgomák elleni harcban.

Az ózonos kezelés 100%-ban vegyszermentes eljárás, ugyanakkor a leghatékonyabb a penészgombák elpusztításában. Az ózon nem csak a látható penészt pusztítja el, hanem kiírtja a penészgomba spóráit a helyiség minden pontján és a levegőben is, ezzel megakadályozza a penészgombák további szaporodását, és megszünteti a penészgomba spórák egészségre káros hatását.

Az ózonos kezelés nem igényel semmilyen előkészületet, vagy a helyiség kipakolását, a kezelés rövid ideig tart viszont hatása sokáig érezhető!Az ózonos penészmentesítés a leghatékonyabb penészmentesítő eljárás mivel nem csak a kialakult penészfoltokat pusztítja el, hanem a falakon, bútorokon, lakástextíliákon megtelepedett penészspórákat is, ezáltal jelentősen csökkenti a visszafertőződés veszélyét.

Nagyon fontos, hogy ha azt szeretnénk, hogy ne térjen vissza a penész, a penészesedés okát is meg kell szüntetni.

Amíg a penészesedés – egy gombafajta elszaporodása – kiváltó oka, a magas páratartalom, elsőként mindenképpen ezt kell megszüntetnünk. A páratartalom a levegőben található vízgőz mennyiségét jelenti. A levegő hőmérséklete szabja meg a maximálisan befogadható vízgőzmennyiséget, ez a hőmérséklet növekedésével nő. Amikor a levegő már nem képes több nedvességet magában tartani, megkezdődik a páralecsapódás. Amikor kiveszünk egy hideg üveget a hűtőből, rövid idő alatt az üveg bepárásodik, mert hőmérséklete alacsonyabb, mint a harmatpont. Ugyanígy ha egy épületrész hőmérséklete a harmatpont alá kerül, rajta a nedvesség ki fog csapódni, remek környezetet teremtve a penésznek. A spórák jelen vannak minden lakásban. Ha a spóra egy számára megfelelő hőmérsékletű, tápanyagtartalmú, és nedvességtartalmú helyre kerül, fejlődésnek indul.

A számára ideális három tényezőt számtalan körülmény kombinálásával létrehozhatjuk. A rossz szellőzés, az újonnan beépített, kiválóan záródó nyílászárók, a falak rossz hőszigetelése, a rossz fűtés, a folyamatos hideg elindíthatja a penészgombák szaporodását, és akkor már halmozott problémával állunk szemben; nem csak megelőznünk kell ezt a folyamatot, hanem a gombákat el kell pusztítanunk, az elpusztult gombákat el kell távolítanunk, és a további szaporodásukat meg kell előznünk.

A penészesedés ellen összetetten kell védekeznünk. A legfontosabb a gyakori, de gyors szellőztetés, minél nagyobb légcserével, minél gyorsabban. Kerülni kell az ablak túl hosszan nyitva tartását. Bár esőben a kinti relatív páratartalom meghaladhatja a 75%-ot, szellőztetni akkor is kell, mert a hideg kinti levegő relatív páratartalma a szobában átmelegedve csökken. Pince és szuterénhelyiségek szellőztetés viszont nyáron nem ajánlott, mert a bejutó meleg levegő bent lehűl, és páratartalma a föld által hűtött falon lecsapódhat.

A bútorokat nem szabad a szorosan falhoz tolni, legyen hely a levegő áramlásának. Ez a távolság minimum 5-8, de inkább 10 cm, problémás esetekben 10-15 cm. A virágok is jelentősen növelhetik egy helyiségben a páratartalmat, ugyanígy a főzés, a fürdés és különösen a tusolás, vagy a szobában történő ruhaszárítás. Ha lehetőség van rá, teregessünk az erkélyen, vagy jól szellőző helyiségben. A szárításra használt helyiséget, fürdőszobát lehetőleg ne a lakás többi része felé szellőztessük, ajtaját tartsuk zárva.

Az ózonos penészmentesítés és az penészesedés okának megszüntetése együtt végleges megoldás, amivel nem csak a penész esztétikailag csúnya látványától szabadulunk meg, hanem az egészségre káros hatásaitól is.

Az ózonos penészmentesítés után egyből érezhető lesz a helyiségekbe a levegő minőségének változása, megszűnik a dohos szag ami akár a lakásban lévő berendezési tárgyakon sőt még a ruhákon is érezhető volt. Az ózonos penészmentesítés egy élhetőbb, egészségesebb környezetet teremt.

Gyakori kérdések

A kezelés után mit lehet érezni a szobában?

Az emberek már egészen kis ózonkoncentrációt is szagról megéreznek. A fertőtlenítésre használt ózont a folyamat végén visszaalakítjuk oxigénné, de a tisztítás után az ózon után maradó, a klórhoz hasonló szag érezhető, hasonló mint az uszodákban, ez az amit érzünk, a “friss, tiszta illat”, a vihar után.

Lefújtam a falat penészölő szerrel, szépen el is tűnt a penészfolt, miért jó ha még ózonnal is fertőtlenítik a lakást??

A penészgombák spórákkal szaporodnak, melyek a levegőben lebegnek, zárt terekben mindenhova eljutnak, majd lerakódnak a felületekre. A spórák ilyen nagy mennyiségű belégzése egészségkárosodást okozhat. A folyékony szerekkel általában el lehet pusztítani a látható penészt, viszont a szétszóródott spórákat nem lehet minden tárgy felületén, a falakon, bútorokon eredményesen megölni. A bennmaradó életképes spórák később a körülmények számukra kedvezőbbre fordulásával, gyorsan újra elszaporodnak.
A légnemű ózon nemcsak szinte mindenhova eljut, de még az egyik legerősebb fertőtlenítő is egyben, mely jóval erősebben fertőtlenít, mint a falra fújt klór.

A beépített szekrényeket nem tudom elhúzni a faltól, a mögötte lévő penészt is megöli az ózon??

Az ózon gáz halmazállapotú, így bejut a szekrény mögé is, de hatását csak a felületeken, és azok közelében fejti ki. A penész a gombafonalakkal beleszövi magát az anyagokba, néha egészen mélyen, akár a teljes vakolat vastagságában is. A folyékony klóros, vagy klórmentes gombaölő, penészölő szerek képesek lehetnek elég mélyre behatolni a falba, és ott a gombafonalakat is elpusztítani.
Ha a folyékony vegyszeres kezelés nem történik meg, mert nem lehet elhúzni a szekrényt, csak a felületek közelében lévő gombák ellen hat az ózon, a penész néhány hét, esetleg 1-2 hónap után regenerálódik.

A falhoz tolt szekrény hátulja is penészes lett, azzal mit lehet tenni?

A falat könnyen le lehet kenni folyékony penész elleni szerrel, de a farostból készült bútor hátlapot megmenteni a penésztől már nem ilyen egyszerű. Ahhoz, hogy a fa rostjai közé bejutó gombafonalak elpusztuljanak, az egész anyagot át kell itatni a vegyszerrel, ritkán elég csak a felületét áttörölni. Sajnos az ilyen anyagok nem viselik el a nedvességet ilyen mennyiségben, szétáznak, tönkremennek. Természetesen lehet próbálkozni, de sajnos a legegyszerűbb, legbiztosabb ezeket a részeket cserélni, mert hiába írtja ki a falból a penészt, az ózon pedig hiába pusztít el minden spórát, és fertőtleníti a felületeket, ha a gombák valahol túlélik a kezeléseket.

Hogyan működik az ózongenerátor?

Az ózongenerátor az oxigénből ózon molekulákat képez. Alapesetben az oxigén két atomos molekula, de az ózongenerátor segítségével átalakul háromatomos ózonmolekulává, mely egy lazább kötést eredményez. Az ózonmolekulák nagyon tiszta és erős oxidáló gázt képeznek. Az oxidáció miatt remek csírátlanító, fertőtlenítő hatással bír. Megfelelő körülmények között akár 3.000-szer erősebb fertőtlenítő hatása is lehet, mint a klórnak. Az oxidáció következtében a szagot okozó vírusok, baktériumok és az egyéb szerves anyagok lebomlanak.